Menu

Project ‘De Pluim’ wint zilver op BIM Awards

17.12.2018

Op 4 december waren we aanwezig op de uitreiking van de BIM Awards 2018 in Brussel. Het project ‘De Pluim’ won zilver in de categorie openbare gebouwen. Na de Digital Construction Award eerder dit jaar is dit opnieuw een erkenning voor onze investeringen en inzet rond BIM en digitalisering in de bouw.

Eind vorig jaar kwam het bouwteam a33 architecten, LISST, Deltha en Dethier als winnaar uit de bus van de D&B-wedstrijd voor het bouwen van een nieuwe Freinetschool. Het ontwerp en de verdere technische uitwerking is tot stand gekomen door een intense samenwerking waarbij ook verschillende BIM-modellen uitgewisseld en ingeschakeld werden. Het concept van het klimatisatiesysteem werd bijvoorbeeld bepaald aan de hand van een dynamische gebouwsimulatie op het 3d-model.

De modellen werden samengevoegd in een coördinatiemodel dat systematisch aan clashdetecties werd onderworpen. Hierdoor kon het dossier correcter uitgewerkt worden. Problemen die opdoken werden geregistreerd en gecommuniceerd via een online issuetrackingplatform. Het BIM-model bleek ook een handig communicatiemiddel tijdens de overlegmomenten.

Tijdens de werkvoorbereidings- en uitvoeringsfase wordt het BIM-model ingeschakeld voor het uittrekken van hoeveelheden, het automatisch genereren van uitvoeringstekeningen en het aansturen en controleren van de productie van prefab elementen zoals kalkzandsteenelementen en prefabbeton.

BIM werkt nóg beter als er meer partijen volgens deze methodiek werken. We kunnen dit dus alleen maar aanmoedigen.

Een dikke proficiat aan het bouwteam en iedereen die aan dit project meewerkt(e)!